Chicker Butter for Soul
Salam...
Tajuk tu
saja bagi dramatik sikit. ๐
Hari ni sis
masak chicken butter resipi sesuka hati.
Sebab bahan
yang limited guna apa ja yang ada kat dapur.
Resipi ni
tersangatla ringkas.
So kalau
rasa mcm tak tau nak masak apa kan, mcm kelam kabut kan buat ja chicken butter
ni.
Ianya sesuai
dimakan oleh kanak-kanak juga dewasa sbb rasa dia ‘human-friendly’.๐
Bahan-bahan
A:
½ kilo ayam
3 sudu besar
tepung gandum
1 sudu besar
rempah kari daging
1 biji telur
(di kocok-kocok dengan 1 sudu teh garam) ๐
1 tangkai
daun kari
Bahan sos:
3 ulas
bawang putih
3 tangkai
daun kari
1 cawan susu
cair (sis guna whipping cream sbb susu cair takdak)
2 sudu besar
butter (pun takdak sis guna minyak sapi )
Bahan
sayuran:
1 cawan
brokoli
1/2 cawan
carrot
1 cawan
jagung muda (taktau nama sebenar dia)
Nak pedas letakla cili api (disarankan bagi tekak sipemakanpedas)
Cara-cara:
1.
Gaul bahan A dan biarkan 30 minit
2.
Kemudian goreng bahan A sampai rangup,
ketepikan.
3.
Panaskan kuali masukkan minyak sapi untuk
menumis bahan sos (bau dia siyes wangi!!!)
4.
Masukkan bawah putih yang dicincang halus.
5.
Kemudian masukkan daun kari.
6.
Dah harum semerbak masukkan susu cair. Biarkan meruap.
7.
Masukkan sayur-sayuran dan ayam yang digoreng
rangup.
8.
Biarkan kuah menjadi pekat, siap untuk dihidangkan.
Tips:
Untuk mendapatkan
ayam yang crunchy dan tahan lama, asingkan tepung+rempah dan telur+garam.
Nak goreng baru
gaulkan ayam dengan telur+garam, kemudian tepung+rempah.
Bon appรฉtit!
Ulasan
Catat Ulasan