Daging Masak Kurma Tumis Darat Paling Ringkas!
Morning!!!
Semalam tgk
ada daging lebih buat Sup Tulang merah.
So harini
pagi-pagi lagi dah keluarkan dari peti sejuk menyahbekukan dia.
Cadang nak
buat gulai daging, rempah kari plak takdak.
Yang ada
rempah kurma.
Jadi, marilah
kita memasak kurma daging paling ringkas dan senang.
(gambaq bahan-bahan takdak sbb masak sesuka hati apa yang ada saja)
Bahan-bahan
600gram Daging
1 bungkus
rempah kurma Adabi
2 cawan
santan
4 jenis
rempah (buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih)
1 inci halia
1 biji bawang
besar
2 ulas bawang
putih
1 biji bawang
besar belah 4
Kentang
Cili hijau
Cara-cara:
1. Campurkan
rempah, air dan daging. Gaul sekata.
2. Masukkan daging
dalam periuk dan masak selama 45 minit. Masukkan juga kentang.
3. Cukup 45
minit masukkan santan.
4. Sementara itu,
tumis bawang, bawang putih yang dihiris bersama rempah 4 sekawan.
5. Bila kuah
dah pecah minyak masukkan bawang besar yang dibelah 4, cili hijau dan bahan
tumisan tadi.
6. Masak
sekejap (sampai bawang masak) kemudian siap untuk dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan