Daging Masak Kurma Tumis Darat Paling Ringkas!


Morning!!!

Semalam tgk ada daging lebih buat Sup Tulang merah.
So harini pagi-pagi lagi dah keluarkan dari peti sejuk menyahbekukan dia.
Cadang nak buat gulai daging, rempah kari plak takdak.
Yang ada rempah kurma.
Jadi, marilah kita memasak kurma daging paling ringkas dan senang.

(gambaq bahan-bahan takdak sbb masak sesuka hati apa yang ada saja)

Bahan-bahan
600gram Daging
1 bungkus rempah kurma Adabi
2 cawan santan
4 jenis rempah (buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih)
1 inci halia
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar belah 4
Kentang
Cili hijau

Cara-cara:
1. Campurkan rempah, air dan daging. Gaul sekata.
2. Masukkan daging dalam periuk dan masak selama 45 minit. Masukkan juga kentang.
3. Cukup 45 minit masukkan santan.
4. Sementara itu, tumis bawang, bawang putih yang dihiris bersama rempah 4 sekawan.
5. Bila kuah dah pecah minyak masukkan bawang besar yang dibelah 4, cili hijau dan bahan tumisan tadi.

6. Masak sekejap (sampai bawang masak) kemudian siap untuk dihidangkan.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

10 restoran steamboat & grill di KL dan Selangor wajib dikunjungi

Rahsia cream puff lembut macam kapas, cair di mulut

Rindu Makan Berhidang? Jom Ke Rumah Makan Nasi Talam Di Taiping

Korean Sesame Mochi Bread