Sup Tulang Daging Merah
Salam
semua!
Harini
sis nak share resipi Sup Tulang Daging Merah.
Klu ikutkan
sup adalah jernih pastu cair kan?
Tapi sup
yang ni lain sikit.
Dia warna
merah dan pekat.
Sup
Tulang Daging Merah ini asalnya adalah dari Singapura dan Johor.
So bagi sesiapa
yang takleh terima rasa lain dari yang lain tu,
disarankan
jangan masak banyak2..cuba dulu
sebab
rasanya agak masam, kurang pedas dan sedikit
manis.
Agak kurang
sesuai kepada Perakian yang pemakan pedas macam sis.
Sis lagi
prefer gulai tulang and daging pure kaw kaw daripada resipi ni (ini pendapat
peribadi ye, harap jgn kecam)
Okey mai
ikuti resipinya (boleh rujuk Sup Tulang Merah Singapore dan Sedapnya Sup Tulang Merah sis bandingkan dua2 site ini utk dptkan
resipi paling senang)
Bahan-bahan
rebus tulang:
1 kg Tulang
daging lembu (rusuk boleh, tulang belakang pun boleh)
1 inci
halia
1 batang
serai
3 ulas
bawang putih
Sedikit garam
Bahan rempah:
3 bunga lawang
5 bunga
cengkih
3 buah pelaga
2 kulit
kayu manis
Bahan kisar:
I biji
bawang besar
3 ulas
bawang putih
1 biji
tomato (kalau ada)
2 batang
serai
10 tangkai
cili kering
Bahan
sos:
1 tin
tomato puree
½ cawan Sos
tomato
1 sudu
besar Sos cili
1 sudu
besar gula merah/Melaka
2 biji Kentang
goreng dan kisar
Cara-cara:
1.
Rebus tulang bersama
bahan-bahan merebus sehingga empuk.
2.
Di dalam periuk lain,
tumis bahan rempah sehingga naik bau.
3.
Masukkan bahan kisar. Dan
tumis sehingga pecah minyak.
4.
Kemudian masukkan bahan
sos.
5.
Masak sehingga pecah
minyak.
6.
Seterusnya, masukkan
air rebusan daging, kacau rata dan biarkan ia mendidih.
7.
Masukkan garam dan
gula merah.
8.
Kemudian masukkan
daging, kentang yang dipotong dan biarkan mendidih.
9.
Sedia
Yg ni untuk berapa org makan ?
BalasPadamMaafla, akak jarang masak.
4,5 orang boleh mkn sis ^_^
Padam